PRIMARIA COMUNEI PODGORIA

Judetul Buzau

PREZENTARE LOCALA

    Comuna Podgoria este situata in partea de N - E a judetului Buzau, in zona de contact a Campiei Ramicului cu Subcarpatii Buzaului, pe malul stang al raului Rm. Sarat.
    Comuna este alcatuita din satele:
 • Podgoria,
 • Cotatcu,
 • Oratia,
 • Plesesti
 • Tabacari.
    Frumusetea cadrului natural al zonei face ca aceasta sa rivalizeze cu oricare alta zona turistica din tara.
    Suprafata totala a comunei este de 5160 ha, zona intravilanului cuprinzand 322 ha, iar cea a extravilanului - 4838 ha.
    Zona intravilanului se caracterizeaza ca si textura a drumurilor - alungit, cu un singur rand de locuinte de o parte si de alta a ulitelor satelor (Plesesti, Oratia si Tabacari)

    Cadrul natural
    Relieful comunei Podgoria se caracterizeaza prin existenta ultimelor culmi ale Subcarpatilor de Curbura care fac trecerea spre zona Subcarpatilor Vrancei.
    Aceasta culme - cunoscuta sub numele de Culmea Capatanei - este puteric impadurita, strabatuta de numeroase drumuri forestiere pentru exploatare. Versantii sunt domoli cu numeroase procese de siroire, vai de alunecare, torenti pe malurile carora s-au dezvoltat satele componente ale comunei. Comuna Podgoria este amplasata, conform P/1992 in zona seismica "B", cu perioada de colt T = 1.5 sec si k = 0.25.
    Culmile sunt paralele cu valea raului Rm. Sarat. Unii torenti se varsa in principalul rau, ceilalti formandu-si cursul sinuos spre zona de campie - valea Cotatcu - cu maluri abrupte sapate in loessul zonei de contact.
    In zona joasa este predominanta clima temperat - continentala la care se adauga un climat de deal format prin traversarea maselor de aer vestic.
    Precipitatiile atmosferice formeaza unul din parametrii climatici de baza, constituind un factor hotarator al productiei agricole.
    Zona se caracterizeaza prin existenta resurselor de apa de adancime - de aici alimentandu-se cu apa municipiul Ramnicu-Sarat.
    De asemenea, terenurile de pe raza comunei Podgoria sunt considerate a fi prielnice plantatiilor de ciresi, visini si vita de vie. Zona prezinta potential mediu pentru pomicultura si potential ridicat pentru viticultura.
    Evolutia istorica a potentialului economic este caracteristica zonei subcolinare. Prin defrisarea padurilor in decursul timpului s-a marit suprafata de teren cultivata:
 • zi,
 • vii,
 • pasuni,
economia comunei bazandu-se pe cultivarea pamantului, prin plantarea de pomi fructiferi in zona de deal, viticultura in zona de deal - campie si cultura cerealelor in zona de campie.
    O a doua ramura importanta a economiei este cresterea animalelor si exploatatiile forestiere.
    Dezvoltarea istorica a regiunii este legata de dezvoltarea municipiului Rm. Sarat, care a atras spre zona industriala forta de munca tanara din comuna, asigurandu-le astfel, un venit minim, dar sigur.
    Trebuie sa amintim faptul ca programul SAPARD a adus un sprijin deosebit pentru dezvoltarea infrastructurii si modernizarea agriculturii in aceasta comuna. Protejarea mediului si mentinerea specificului satului (agro-mediului) sunt obiective prioritare. In mod deosebit, sprijinul oferit prin aceasta masura promoveaza trecerea la o agricultura moderna, protejarea obiectivelor speciale sau de importanta naturala si mentinerea sau imbunatatirea peisajului satesc. Sprijinul a fost acordat pentru sustinerea, mentinerea si cresterea numarului locurilor de munca si crearea de venituri alternative, prin diversificarea activitatilor satesti legate de agricultura.
    Astfel, un exemplu elocvent, este S.C. "Paradisul Inflorit" infiintata pe 29 septembrie 2003, avand initial obiectul de activitate - consultanta in management si afaceri. In primele trei luni, s-au achizitionat prin cumparare, arenda si concesionare, peste 60 ha de teren agricol: plantatii de ciresi, visini si vita de vie, in comuna Podgoria.
    In momentul de fata, S.C. "Paradisul Inflorit" a obtinut surse de finantare prin programul SAPARD, efectuand-se lucrari de irigare a suprafetei de 25 ha livada ciresi infiintata in cadrul aceluiasi program in anul 2004.

    Sanatate si asistenta sociala
    La nivelul comunei Podgoria avem un cabinet medical individual, doua puncte sanitare, unul in satul Cotatcu si unul in in satul Plesesti, precum si o farmacie umana, starea fizica a acestora fiind satisfacatoare, modest mobilate si modest dotate cu aparatura necesara.
    Un numar de 160 familii de pe raza comunei noastre beneficiaza de ajutor social, insa, pana in momentul de fata nu am reusit sa infiintam nici un centru de plasament sau pentru recuperarea persoanelor cu nevoi speciale.

    Infrastructura de circulatie si transport
    Cu un numar total de 33 km drum comunal, comuna Podgoria are 28 km strazi asfaltate si 11 km strazi nemodernizate. Asfaltarea D.C. 148 Podgoria - Cotatcu este un obiectiv important pentru care am inceput deja a intocmi documentatia necesara in vederea obtinerii fondurilor necesare realizarii acestruia.
    Referitor la transportul public, acesta este asigurat de doua societati ce au obtinut licitatia pe ruta Rm. Sarat - 0ratia si Rm. Sarat - Cotatcu, transportul efectuandu-se dupa un program avantajos pentru cetateni.

    Infrastructura institutionala
    In cadrul Primariei Podgoria, isi desfasoara activitatea 5 functionari publici, cu varsta cuprinsa intre 35 - 60 ani, ce au efectuat prin I.N.A. cursuri de perfectionare pentru administratie publica si contabilitate.

    Proiecte turistice:
 • Reabilitarea si modernizarea D.C. 120 Rm.Sarat - Podgoria - Plesesti - Dumitresti (judetul Vrancea)
 • Creearea unei infrastructuri moderne pentru atragerea investitorilor si a turistilor in zona.
    Oportunitati:
 • Construirea unor pensiuni agro-turistice, hoteluri, terenuri de sport, terenuri de golf;
 • Vizitarea unor situri arheologice (Cetatuia);
 • Infiintarea de ferme de animale;
    Proiecte economice:
    Reabilitarea si modernizarea D.C. 148 Podgoria - Cotatcu - Tigoiu - Slobozia Bradului (judetul Vrancea), pe o distanta de 8.50 km;
    Reabilitarea sistemului de iluminat public prin inlocuirea lampilor energofage cu lampi de consum redus (36 -72 kw),
automatizarea functionarii acestui sistem.
    Se urmareste prin realizarea acestui obiectiv, asigurarea pe timp de noapte, a unui sistem de iluminat public corespunzator in cinci sate ale comunei.

    Proiecte culturale:
 • Reabilitarea modernizarea si dotarea caminelor culturale din satele Podgoria, Cotatcu si Plesesti.
 • Construirea unui local de gradinita pentru 60 de copii in satul Cotatcu.
 • Construirea unui local de gradinita pentru 50 de copii in satul Podgoria.
 • Reabilitarea si modernizarea Scolii cu clasele I - VIII Cotatcu, pentru un numar de 150 elevi.
 • Construirea unui nou sediu administrativ, cel existent fiind un local vechi, improvizat, care nu asigura buna desfasurare a actului administrativ.
 • Construirea unor Sali de sport in satul Cotatcu si in satul Podgoria.
 • Experienta organizatiei in mangementul de proiect.
    Consiliul Local Podgoria a derulat urmatoarele proiecte:
 • Reabilitarea D.C. 120 Podgoria Plesesti, comuna Podgoria, judetul Buzau, proiect finantat prin programul SAPARD, masura 2.L - Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale;
 • Reabilitarea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa a satelor Podgoria, Oratia si Cotatcu, judetul Buzau proiect finantat prin programul de dezvoltarea infrastructurii rurale, O.U.G.nr.7/2006
 • Sistemul integrat de gestionare a deseurilor in comuna Podgoria judetul Buzau - in cadrul programului PHARE 2005 Coeziune Economica si Sociala "Schema de Granturi pentru Sectorul Public pentru Pregatirea de Proiecte in domeniul Protectiei Mediului"